Adios amigo, adios my friend the smartphone

Het is zover, ik heb besloten om mijn smartphonegebruik drastisch te gaan verminderen. Ik loop al een hele tijd met dit idee rond, maar het is mij tot op heden nog niet gelukt om dit in de praktijk te brengen. Ik hoop door de smartphone minder te gaan gebruiken, productiever, meer gefocust, minder gestrest en vooral meer in het moment te gaan leven.  

Begin van een verslaving

Sinds de mobiele telefoon in 1996 zijn intrede heeft gedaan, heeft dit fantastische apparaat mijn leven beheerst. In die dagen kreeg ik, net als nu eigenlijk, bijna geen telefoontjes binnen (overigens omdat je toen nog een godsvermogen moest betalen om iemand te bellen), maar toch werden de eerste stappen gezet die uiteindelijk resulteerden in mijn huidige verslaving. SMSjes, WAP, GPRS, Snake, MP3jes zorgden er in die tijd voor dat ik aan het kleine en lelijke schermpje gekluisterd zat. Later volgde de PDA en sinds de intrede van de smartphone ben ik eigenlijk altijd online.

De smartphone beheerst mijn leven

Het checken, de prikkels en de dopamine die aangemaakt worden bij elke retweet, like of comment: ik wil het niet meer. Het zit mij in de weg van het leven dat zich om mij heen ontvouwt. Buiten alle voordelen die het minderen heeft voor de mensen in mijn directe omgeving, is het een zege voor mijn lichaam en geest, die zich vaak onnodig vermoeid voelen.

Plan de campagne

Samen met mijn fijne coach Sanne heb ik het volgende simpele plannetje opgesteld. De smartphone gebruik ik alleen voor de zaken waar hij het leven van mij als gebruiker verrijkt. Denk aan Google Maps, Pocket, Spotify en de meditatie app Headspace. Op vier vaste momenten op een dag kijk ik of er nog relevante berichten en updates zijn. Als ik daar klaar mee ben, wordt de telefoon linea directa weer weggestopt. Heb jij mij dus direct nodig hebt, dan is bellen de enige optie.

Controle

Met deze maatregelen wil ik weer controle nemen over mijn leven, in plaats dat de smartphone dat voor mij doet. De aankomende maanden ga ik hier mee experimenteren. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zal worden, maar ik heb er om een of andere reden heel veel zin in. Dus als ik niet zo snel reageer als je verwacht dan weet je hoe dat komt. Wordt vervolgd!

Hoe gaan jullie om met jullie smartphone? Zijn jullie, net als ik ook zo verslaafd? En zo ja, wat probeer eraan te doen? Laat het mij weten in de comments!

2 gedachten over “Adios amigo, adios my friend the smartphone

Geef een reactie