Albumrecensie: Dry The River – Alarms In The Heart

Wat maakt de Britse indiefolk band Dry The River toch godvergeten mooie liedjes. Waarschijnlijk zal de band dit soort taalgebruik niet waarderen, aangezien veel teksten van het viertal Bijbelse symboliek bevatten. Ondanks de zware lading van de teksten neemt de band zichzelf volgens zanger Peter Liddle niet al te serieus. Wij nemen de band liever wel serieus, want het altijd moeilijke tweede album, in dit geval Alarms In The Heart, bevat namelijk tien uitstekende gitaarliedjes en stelt niet teleur.

Shallow Beds

In 2012 verscheen Shallow Beds, het debuutalbum van de Londense band. Shallow Beds is een verzameling van nummers die de band in de jaren na de oprichting in 2009 heeft geschreven. Voor opvolger Alarms In The Heart heeft de band zich het afgelopen jaar teruggetrokken en daardoor klinkt de plaat meer als een eenheid dan zijn voorganger. Tijdens het schrijven en opnemen van Alarms In The Heart verbleef de band een tijdlang in Ijsland. De rust en kalmte die ze daar vonden had de band nodig na een jaar lang intensief toeren. In die periode verliet violist William Harvey de band om een andere carrière na te gaan jagen. Ondanks het verlies van Harvey klinken de arrangementen op Alarms In The Heart nog steeds vol en divers.

Dry The River - Alarms The Heart

Het album staat bol van de theatrale arrangementen, grootse gebaren, middeleeuwse en Bijbelse symboliek en de kenmerkende, wat zeurende, stem van zanger Peter Liddle. Omdat de nummers op Alarms In The Heart meer klinken als een eenheid is het moeilijk een echte uitschieter of een minder nummer te ontdekken. Toch zijn er wel enkele uitzonderingen te vinden. Hidden Hand had een groots Coldplay stadionnummer kunnen zijn. Het meeslepende Roman Candle is een duet met de Schotse singer songwriter Emma Pollock. De stemmen van Pollock en Idle vullen elkaar goed aan en deze samenwerking smaakt naar meer. Het mooiste nummer op het album is zonder meer It Was Love That Laid Us Low. Het rustige gitaarspel aan het begin van deze track pakt je direct en is een opmaak naar meer moois. De nummers Gethsemane en Everlasting Light werden al eerder uitgebracht op singles. Niet geheel onterecht, want beide nummers zijn sterk en nog belangrijker: radiovriendelijk.

Volwassen

Liefhebbers van Dry The River hebben leren luisteren naar de af en toe zware gelaagdheid van de teksten en het karakteristieke stemgeluid van Idle. Als deze twee zaken je niet storen, dan blijven er op Alarms In The Heart tien mooie gitaarliedjes over. De band is gegroeid sinds het uitbrengen van Shallows Beds en daarom klinkt Alarms In The Heart een stuk volwassener dan zijn voorganger. Dry The River neemt met dit album moeiteloos de horde van het ‘moeilijke tweede album’ en maakt zich op voor weer een lange en intensieve toer. Gaat dat zien!

Dit artikel verscheen eerder op ZUBB

Geef een reactie