De Pebble Steel is meer dan alleen maar mooi

De aanhoudende geruchten over een iWatch van Apple heeft een stroom nieuwe smartwatches op gang gebracht. Vrijwel elke consumentenelektronica fabrikant (waarvan Samsung en Sony de bekendste zijn) heeft inmiddels een smartwatch op de markt gebracht, met wisselend succes. Tussen al deze bekende merken heb je een klein zelfstandig merk dat via een succesvol Kickstarter project in 2013 een smartwatch heeft gelanceerd: de Pebble. De Pebble is ontwikkeld door Eric Migicovsky, die het horloge in 11 april 2012 aankondigde op de website crowdfunding website Kickstarter. Dit werd zo’n succes dat hij meer dan  slordige 10 miljoen dollar ophaalde, veel meer dan er eigenlijk nodig was om de horloge in productie te nemen. In 2013 werd er gestart met de productie van de eerste Pebble.

Moeders mooiste

Het is een kwestie van smaak, maar de eerste Pebble is niet moeders mooiste. De behuizing is van plastic en oogt vrij lomp. Persoonlijk was ik wel geïnteresseerd in de functionaliteiten van de Pebble, maar het uiterlijk sprak mij niet aan. Toen de mensen achter Pebble eind vorig jaar de Pebble Steel aankondigde, was ik direct verkocht. De Pebble Steel heeft, zoals de naam al verraadt, een stalen behuizing en is uitgevoerd met glas van Corning Gorilla. De Pebble Steel wordt geleverd in twee versie: de brushed stainless (zilver) en de black matte (zwart) en met twee bandjes: één van staal en één van leer. Ik viel voor de zilveren versie en bestelde de Steel via de site van Pebble. Na een aantal weken wachten werd er aangebeld: de Steel was gearriveerd.

140106C.Steel-Trio

Voordat ik de, overigens mooie, verpakking ga openen is het misschien goed om te weten wat een smartwatch nu is? In essentie uiteraard een horloge. Wat het ‘smart’ gedeelte precies inhoudt, verschilt per fabrikant, maar het gros van de huidige smartwatches is een verlengstuk van je smartphone. Het zijn voornamelijk slimme functies die voor meer gemak bij de gebruiker zorgen, want de fabrikanten zijn nog niet zover dat een smart watch daadwerkelijk de smartphone kan vervangen. Op dit moment zijn de grootste uitdagingen: hoe voer je een gesprek met je horloge en hoe voer je snel en simpel data in? De Pebble geeft geen antwoord op deze vragen, maar kiest een heel eigen weg.

Apps

De Pebble is een toevoeging op je smartphone en heeft, naast de tijd aangeven, voornamelijk de functie om de notificaties vanaf je telefoon door te geven. Dit kunnen allerlei soorten berichten zijn (SMS, iMessage, Whatsapp, e-mail, etc., etc.), melding van inkomende telefoongesprekken, maar ook tweets of Facebook berichten. Maar de Pebble biedt meer, zo kan je ook via je pols je muziekspeler van je telefoon aansturen en geven de reeds honderden beschikbare apps je legio meer mogelijkheden, zoals de voortgang van je (hardloop)training in Runkeeper. Nog een leuke toepassing: de ingebouwde accelerometer registreert je gedraai en gewoel via de Sleeptracker app. Of de Pebble geeft je loopinstructies door via Google Maps app op de je telefoon. Ook hebben veel bekende bedrijven, zoals Yelp, Evernote en Foursquare prima apps ontwikkelt voor de Pebble die echt iets toevoegen. Naast apps zijn er ook honderden verschillende digitale wijzerplaten te downloaden in de speciale Pebble appstore, die met de lancering van de Pebble Steel is geïntroduceerd.

De link met je telefoon werkt via bluetooth 4.0 techniek. Deze verbindingstechniek kost je smartphone relatief weinig energie. Het koppelen van de Steel via bluetooth aan je smartphone is een fluitje van een cent, binnen een paar minuten is de Steel klaar voor gebruik. Het ontbreekt de Steel aan een kleurenscherm, wat voor sommige mogelijk een nadeel is. Na de Steel een aantal dagen gebruikt te hebben ben je hier juist dankbaar voor. Door een combinatie van verschillende technieken (e-paper en Memory LCD van scherm) is het scherm altijd te lezen, zowel in donker als met fel licht. Wel zo handig voor een horloge. Doordat het scherm relatief weinig pixels herbergt, kunnen de afbeeldingen wat korrelig overkomen. De makers hebben het scherm duidelijk gekozen om zijn functionaliteiten niet vanwege de vormgeving. Door deze en andere keuzes gaat de Pebble bij gemiddeld gebruik maar liefst 5 tot 7 dagen mee. De Pebble wordt opgeladen door een meegeleverde USB-kabel en het volledig opladen van de accu duurt ongeveer 2 uur.

Handig

Laten we eerlijk zijn: de Pebble zal niemand zijn leven drastisch veranderen. Ook zijn de mogelijkheden nog redelijk beperkt, ook al komen er dagelijks nieuwe toepassingen bij via de appstore. Om de voordelen van de Pebble (Steel) echt te ervaren moet je hem een paar dagen gebruiken. Dan valt pas op, hoe weinig je nog je smartphone uit je zak haalt om te checken of je populair bent en hoe je leven een stukje gemakkelijker is geworden. Je stuurt je muziek aan via de Pebble, checkt je berichten en bent continu op de hoogte van het weer, waar je bent en jawel: de tijd. Vooral tijdens het fietsen ervaar je hoe handig de Pebble eigenlijk is.

Conclusie: de Pebble Steel is een verdomd mooi klokje met leuke en handige features en zal maar weinig mensen echt teleurstellen als ze eenmaal tot aanschaf van de Pebble over zijn gegaan. En ik? Sinds ik de Steel heb, heb ik nog nooit zoveel op mijn horloge gekeken.

 

Geef een reactie