Digitaal minimaliseren

Foto van @jens_johnsson (Unsplash)

In mijn afgelopen blogs heb ik jullie deelgenoot gemaakt van mijn strijd tegen de smartphoneverslaving. Sinds mijn vorige blog van oktober vorig jaar worstel ik nog steeds met de relatie met mijn smartphone, social media en andere ‘digitale ruis’. Natuurlijk wist ik dat ik niet de enige ben met deze worsteling, maar sinds kort weet ik dat ik onderdeel ben van een heuse beweging die zich met deze materie bezighoudt. Welkom bij het digitale minimalisme.

Met het begrip minimalisme ben ik de afgelopen jaren al meerdere malen in aanraking gekomen. De meeste mensen kennen deze stroming van de The Minimalists, een Amerikaans duo die de evangelie van het minimalisme naar de mainstream hebben gebracht. Ze zijn vooral bekend van de prima documentaire op Netflix. Mijn eerste kennismaking met minimalisme was via de Amerikaanse schrijver Leo Babauta, die schrijft over productiviteit, mediteren en dus ook over minimalisme.

Wat is minimalisme?

Er bestaan veel definities van minimalisme en er bestaat ook redelijk wat onduidelijkheid over wat minimalisme nu precies is. De meest bekende misvatting is dat een minimalist alleen maar bezig is met zich ontdoen van spullen en probeert met zo min mogelijk items te leven. Met deze opvatting mis je het grote plaatje. Minimalisme gaat voor mij om leven met datgene wat voor jouw essentieel is, van waarde is. Het is leven ontdaan van alle ‘rommel’ die alleen maar afleidt, maar ook onderhoud nodig heeft.

Leven als een minimalist is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in een wereld waar de standaard modus alleen maar meer is. Meer willen, meer doen, meer ervaringen, meer kopen en meer hebben. Maar meer betekent ook meer afleiding en dit is waar precies waar digitaal minimalisme bij kan helpen.

Carl Newport

‘Digitaal minimalisme is een filosofie die helpt vragen te stellen over welke digitale communicatiemiddelen het meeste waarde toevoegen aan je leven’, aldus de Amerikaanse professor en schrijver Cal Newport. De schrijver, bekend van het baanbrekende werk ‘Deep Work‘ geeft aan dat het opzettelijk en drastisch opruimen van ‘digitale ruis’ en het optimaliseren van media die er wel toe doen ons leven aanzienlijk verbeteren. Van Newport verschijnt in februari het boek ‘Digital Minimalism‘, waar ik al geruime tijd naar uitkijk. Buiten een sterk theoretisch kader zit er ook een 30-daagse digitale detox in het boek. Ik ga die uitdaging graag aan.

Digitaal minimalisme gaat er dus over om meer te doen met digitale hulpmiddelen die waarde voor je toevoegen en het elimineren van zaken die dat niet doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘de goed nieuwsshows’ van social media feeds, storende notificaties of overvolle mailboxen.

Podcasts en apps

Ook in Nederland krijgt deze stroming steeds meer aandacht. Johan de Wit, succesvol internet ondernemer, is sinds vorig jaar een podcast (en website/blog) gestart genaamd Digital Minimalist. In zijn podcast belicht Johan, veelal in interviewvorm, van verschillende kanten de negatieve aspecten van het gebruik van de smartphone en social media, maar biedt ook praktische handvatten om bewuster met digitale ruis om te gaan, om zo productiever en meer gefocust te zijn.

Zelf ben ik nu een paar weken aan het experimenteren. Sowieso is mijn digitale leven al redelijk op orde (alles netjes in de cloud of via streaming, geen overbodige foto’s, alles gestructureerd, etc., etc.), maar heb ik sinds kort mijn devices een stuk soberder ingericht en gebruik ik de app Forest weer regelmatig. De app Forest zorgt ervoor dat je een bepaalde tijd je afleidingen niet kan raadplegen. Doe je dit wel, dan gaat je groeiende boom dood. Je krijgt ook punten als gelukt is. Deze punten kan je inwisselen voor allerlei goodies, waaronder het planten van een echte boom. Er is overigens ook een Chrome-extensie die hetzelfde werkt.

Nog steeds ben ik niet waar ik wil zijn, maar ik maak stappen. Daarnaast voelt het goed om nu ergens bij te horen. En met trots zeg ik dan ook, ik ben een digital minimalist!

Geef een reactie