Google Hangouts is mooi, maar eenzaam

Google is de laatste maanden bezig met hun bestaande programma’s, applicaties en toepassingen te verbeteren en te voorzien van een nieuwe look. Check maar eens het nieuwe uiterlijk van de profielensite Google+, wat al jaren veel mooier is dan andere profielensites als bijvoorbeeld Facebook. Een toffe nieuwe toevoeging daar is het zoeken op woorden in je fotoalbum. Zo vindt hij foto’s van het strand als je zoekt op het woord ‘beach’.

Soms denk je wel eens, waarvan doet Google het eigenlijk het? Al dat moois, gratis en voor niks. Denk aan de zoekmachine Google, maar ook aan Gmail, Picassa, Maps, Drive en natuurlijk YouTube. Natuurlijk is het antwoord even gemakkelijk als voor de hand liggend. Google verdiend geld aan jouw surfgedrag en het feit dat bedrijven die daar ook geld voor betalen bij jouw zoekfuncties makkelijk en snel te vinden zijn. Dit is niet anders bij veel andere bedrijven in Silicon Valley.

Een nieuwe toevoeging op de Google familie is eigenlijk  een oude bekende. In Google+ kon je al gebruik maken van de Hangouts. De Hangouts is een plek waar je met meerdere Google+ gebruikers (afkomstig uit je ‘kringen’) kan videobellen. Het mooie hieraan is, is dat je tijdens je gesprek van alle functionaliteiten gebruik kan maken die Google te bieden heeft. Denk aan samen realtime documenten bijwerken in Drive bijvoorbeeld.

Hangout

Hangouts is vernieuwd en is een combinatie geworden het bestaande Google+ met Google Talk, Google+ Messenger, Chat voor Drive en Google Voice. Het chatprogramma is nu zo ontworpen dat het op een echte hangplek lijkt, je ziet met wie je in gesprek bent. Daarnaast houd je eenvoudig alle foto’s en verstuurde bestanden bij in separate mappen. Maar de belangrijkste verandering is de aparte app die uitgekomen is voor je smartphone (Google’s eigen Android en Apple’s iOS). Deze app doet nog het meeste denken aan WhatsApp, ook gelijk de grootste concurrent van Hangouts. Er was eerder sprake van een mogelijke overnamen van WhatsApp door Google, maar dat lijkt nu van de baan door de komst van Hangouts.

Mijn eerste indruk is dat het een mooie app is, helemaal in de stijl van Google’s nieuwe vormgeving. De app is duidelijk, overzichtelijk en clean. Omdat Hangouts gekoppeld is aan Google+, heb je direct toegang tot je ‘kringen’. Het opstarten van een conversatie is een kleine moeite, door middel van het selecteren van je gesprekspartner. Daarna kan je aangeven of je een chat wilt starten of videogesprek. Het voordeel is in de nieuwe versie dat die gesprekken oneindig lang bewaard blijven. Eenmaal een gesprek opgestart, beland je enlijk in een Google versie van WhatsApp. Weinig nieuws onder de zon, maar wel weer ontzettend goed gedaan in een typisch Googlesausje.

Nu rest de vraag: gaan we Hangouts gebruiken? Met het nadruk op ‘we’. Want met het gebruik van Google+ wil het, in ieder geval in mijn omgeving, nog niet heel erg vlotten. Hoe tof ik het ook vind. En dat is nou precies ook het probleem van Hangouts. Want hoe mooi de app ook is, hoeveel opties er ook zijn, een platform is pas een hangplek als er mensen zijn om mee te hangen.

Geef een reactie