Het is tijd voor de juiste intentie

Van iemand kreeg ik de vraag: ‘hoe staat het met het afkicken van je smartphone verslaving?’ Een logische vraag, omdat ik enige tijd geleden in een blog wereldkundig had gemaakt te gaan minderen in het gebruik van mijn smartphone. Spoiler alert: ik ben nog net zo verslaafd, maar ik ben wel tot mooie inzichten gekomen.

Van alle afspraken die ik met mijzelf heb gemaakt ben ik er geen één nagekomen. Feitelijk heb ik dus jammerlijk gefaald, al voelt dat gelukkig niet zo.

Experimenten

De afgelopen periode heb ik namelijk naar hartenlust geëxperimenteerd. Ik heb apps van mijn telefoon verwijderd en er weer opgezet. Ook heb ik bijvoorbeeld notificaties helemaal uit- of juist weer aangezet, om te voorkomen dat ik continu al die apps moet checken of er een update is.

Ook kreeg ik naar aanleiding van mijn blog een hulpmiddel tegen mijn verslaving toegestuurd, de Quality Time box. In deze mooi vormgegeven houten kist, met een speciale uitsparing voor opladers, kunnen meerdere apparaten achter slot en grendel geplaatst worden. Maar ook dit hielp mij persoonlijk niet. Ik kwam tot de conclusie dat het wegleggen van de telefoon niet het probleem voor mij is.

Verslaving

Maar wat is dan wel het probleem? Door de podcast van Michael Pilarczyk over verslaving kwam ik een stap dichterbij het antwoord. In de podcast wordt besproken dat achter elke verslaving een (emotionele) reden zit die de verslaving veroorzaakt. Je kan het middel (lees: in mijn geval, de smartphone) wel weghalen maar daarmee los je het probleem niet op.

Tijd

Nu ik wist dat de smartphone zelf niet het probleem is, kwam ik tot het besef dat ik mij eigenlijk geen raad weet met mijn (vrije) tijd.

In een tijd waar de wereld digitaal aan je voeten ligt en waar je 24 uur per dag altijd toegang hebt tot bijna alle informatie en entertainment, is het erg lastig om te bepalen waaraan je je tijd gaat spenderen. Er is overvloed. Maar wat is je aandacht echt waard?

Mijn valkuil is dat ik het moeilijk vind keuzes te maken wat ik ga doen met de tijd die beschikbaar is. Ik wil een juiste keuze maken, maar tegelijkertijd heb ik ook geen idee wat een juiste keuze dan is. 

Intenties

In een podcast van Ezra Klein werd het boek Hyperfocus besproken met de schrijver ervan, Christian Bailey. In dat gesprek kwam naar voren dat zonder een duidelijke intentie je doelloos bent en alleen maar reageert op wat er op je af komt. Bailey vertelt dat je alleen maar een voldaan gevoel kan hebben als je je tijd spendeert aan zaken die overeenkomen met je intenties. Dat wil niet zeggen dat je altijd maar druk moet zijn, je kan ook de intentie hebben om wat vaker niks te doen.

In mijn zoektocht naar meer rust en minder afleiding ga ik de aankomende tijd experimenteren met deze nieuwe inzichten. Eens kijken hoe dat zich de aankomende maanden gaat ontwikkelen. Tot de volgende blog!

Een gedachte over “Het is tijd voor de juiste intentie

Geef een reactie