LTE en 4G, hoe werkt het en wat kan je ermee?

Recentelijk heb ik een (vrij technische) training gehad over Long Term Evolution (LTE), oftewel 4G. Erg interessant, omdat LTE niet zomaar een upgrade is van  het huidige 3G netwerk, maar een geheel nieuw geavanceerd netwerk. Hieronder een samenvatting van de training.

De reden voor de implementatie van LTE is duidelijk: we gebruiken steeds meer data en steeds minder voice. 3G kan niet voldoen in die wens. Snelheid is overigens nog niet eens de belangrijkste reden om te gaan starten met LTE. Veel gebruikers zijn al blij en tevreden met een download snelheid van 2Mbps, de huidige realistische snelheid. Met die snelheid kan je al moeiteloos streamen (Deezer of Youtube), foto’s uploaden naar Facebook of Skypen.

Wat maakt LTE anders dan 2G/3G? Allereerst is het goed om te weten dat 2G initieel een netwerk was voor voice. Door een upgrade in dat netwerk konden we data gaan gebruiken via GRPS (via WAP) en later EDGE. 3G zorgde voor een revolutie op mobiel internet. Nog steeds ondersteunde 3G voice, maar met de komst van UMTS en later HSDPA werd de exponentiële groei ingezet in dataverbruik. 3G is niet toereikend voor de toekomstige vraag en dus is het tijd voor LTE.

LTE is een heel nieuw netwerk. Het moet dus opnieuw gebouwd worden wat een hoop geld gaat kosten. Het is een investering die zich op termijn terugverdiend omdat de CAPEX en OPEX kosten gereduceerd gaan worden ten opzichte van 2G/3G. Capex is capital expenditure, zeg maar de investeringen in gebouwen, materiaal, licenties, infrastructuren etc. Opex is operational expenditure, oftewel kosten om de operatie draaiende te houden, vaak terugkerende kosten. Denk aan marketing- en salesactiviteiten, klantenservice en onderhoudskosten. Voor LTE heb je namelijk minder apparatuur nodig, daardoor minder onderhoud en heb je uiteindelijk minder personeel. Ook belangrijk, de kosten van energievoorziening en koeling van de nieuwe apparatuur zijn aanzienlijk minder dan bij de huidige apparatuur.

1364993120_4G

Bij LTE wordt de data per definitie via IP (Internet Procotol) verzonden in zogenaamde datapakketjes. Op het moment dat je of een voice gesprek of een data verbinding wordt opgezet krijg je een dedicated ‘lijn’ (Evolved Packet System (EPS) bearer) toegewezen. Voice gaat via de IMS (IP Multimedia System), over IP en wordt VoLTE genoemd. Met betrekking tot data zijn er twee wegen die het kan volgen. Of de data gaat naar IMS waarna het gebruik gaat maken van toepassingen zoals instant messaging, HD Video en Audio, Multiplayer gaming, Location Based Services en IPTV of de gebruiker gaat naar rechtstreeks naar het internet. In het nieuwe netwerk zitten meerdere schakelaars die bijhouden wat de klant mag, welke blokkades hij moet hebben en hoe hij gefactureerd moet worden.

De theoretische snelheid die met het huidige techniek gehaald kan worden is 102Mbps downlink. In de praktijk zal je eerste tijd moeten denken aan 6 tot 8 Mbps downlink gegarandeerd. Iets wat natuurlijk meer dan prima is voor het gros van de gebruikers.

Uiteindelijk zal of 2G of 3G gaan verdwijnen omdat het te duur is voor de telecomproviders om drie netwerken te onderhouden. Grote kans dat 2G behouden blijft voor het voice gedeelte en 4G voor data. De uitdaging die dan naar voren komt is hoe de handover gaat van het ene netwerk naar het andere. Als men kiest voor een goedkope oplossing, kan het zijn dat gebruikers 12 tot 24 seconden (!) moeten wachten voor er contact is met een andere handset.

T-Mobile is recent begonnen met uitrollen van LTE in Amsterdam, daarna rollen ze het uit in de randstad en hopelijk in 2014/2015 is het netwerk actief in heel Nederland. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie