Notificatiefilosofie is gewoon common sense

Gisteren was Anke Hans, de enige notificatiefilosoof te wereld, op bezoek bij T-Mobile. Anke is naast filosoof ook de maker van de eerste Nederlandse smartphone-etiquette, de sociale bijsluiter bij je smartphone. Ze vertelde wat nou een notificatiefilosoof doet, waar ze zich mee bezighoudt en waarom ze de smartphone-etiquette heeft geschreven. Meest shocking was wel: ze leeft al een maand zonder (smart)phone!

Op ieder moment van de dag kan je telefoon je aandacht wegkapen door het versturen van notifcaties. Sommige berichtgevingen kunnen op dat moment heel nuttig en relevant zijn (‘ik sta bij de bar aan de andere kant van het festivalterrein, zal ik alvast een biertje halen?’), andere kunnen je flink uit je concentratie halen (‘persoon x heeft net 10 kilometer gelopen, zou het ook eens niet tijd worden om van je luie kont af te komen?’). Met andere woorden je wordt geleefd door je notificaties in plaats van dat ze je leven makkelijker maken.

Anke heeft sinds 2013 bestudeerd wat notificaties nou met je doen. Dit deed ze omdat ze merktte dat ze last kreeg van notificatiestress en een onaardig mens werd. Als ze in gesprek was met een vriendin dan had ze nooit de complete focus. Een oog was gericht op haar vriendin, de andere op haar tas, waar haar geliefde telefoon in zat. Omdat ze dit gedrag zat was schreef ze de smartphone-etiquette, een handleiding die beschrijft hoe je met je smartphone omgaat in de meest voorkomende dagelijkse situaties zoals tijdens werk en in het openbaar vervoer.

Haar afkeer van notificaties en het streven om te leren leven in het nu heeft haar een maand geleden doen besluiten om helemaal geen (smart)phone meer te gebruiken. Een besluit dat door haar toehoorders met verbazing ontvangen werd. Ondanks het gemis van een smartphone zag Anke er nog best gezond uit, had ze zonder moeite het T-Mobile hoofdkantoor gevonden en was ze keurig op tijd. Sinds haar besluit om zonder telefoon te leven is ze creatiever en kan ze zich beter focussen op haar werk. Smartphoneloos betekent overigens niet dat ze niet meer online is. Anke is meer connected dan ooit vertelde ze. Gewoon via haar laptop en alleen wanneer het haar uitkomt.

Anke_Hans

Zelf ben ik redelijk verslaafd aan mijn smartphone. Bijna ieder vrij moment check ik  mijn sociale media kanalen, lees ik het nieuws en kijk ik of ik nog persoonlijke berichten heb.. Sinds een week heb ik alle notificaties uitgezet, iets wat rust geeft, maar ook gelijk mijn smartwatch redelijk nutteloos maakt. Dus in plaats van dat ik nu afgeleid wordt door notificaties kan ik er zelf voor kiezen om afgeleid te worden.

Anke vertelde ook over Chronos en Kairos, afkomstig uit de Griekse mythologie. Chronos staat voor de lineaire, meetbare tijd en Kairos is de god van het geschikte ogenblik. Dus waar notificaties je dwingen op de tijd te leven, altijd in het moment (Chronos), geeft het uitzetten van notificaties je ruimte om Karois te ontdekken: genieten van het moment, het ogenblik.

Toevallig had ik deze week een gesprek met een vriend van mij in dezelfde strekking. Hij wees mij op het werk van Eckhart Tolle, schrijver van de Power Of Now. Kortgezegd: je kan je druk maken om het verleden waar je niks meer aan kan doen of je zorgen maken om de toekomst waar je bijna geen invloed op hebt. Het enige wat er echt toe doet is het heden.

E-mails, vergaderverzoeken, apps, tweets en Facebook berichten zijn allemaal stoorzenders, opgelegd door andere mensen en vaak niet eens met het besef wat zo’n verzoek aan jou met je doet. E-mail is geen gedelegeerde to-do lijst, een onaangekondigd vergaderverzoek hoeft niet ingewilligd te worden en een app moet niet direct beantwoord te worden.

Eigenlijk is alles, zo ook de smartphone-ettiquete, common sense, aldus Anke. Soms heb je een notificatiefilosoof nodig om tot dat inzicht te komen.

Geef een reactie