Professioneel aanmoedigen

Photo by David Marcu on Unsplash

Geïnspireerd door het boek GRIP van Blendle ‘binnenbaas’ Rick Pastoor ben ik samen met een vriend een paar weken geleden begonnen met een wekelijkse telefoongesprek om samen de week door te nemen. We bespreken in dit gesprek onder andere de voortgang van gestelde doelen en delen kennis en inspiratie. Rick noemt dit in zijn boek een wekelijks gesprek met een accountability partner. We zijn nog een beetje aan het stoeien met het format en de duur van het gesprek, maar dat het waardevol is, ervaren we nu al.

Het boek GRIP is een handleiding hoe je slimmer kan werken om zo nog productiever te zijn. Hoe je meer grip krijgt, niet alleen op je werk maar op heel je leven. Een bijzonder moedige keuze om juist in deze tijd een boek te schrijven om juist méér gedaan te krijgen. Een tijd waarin we in andere boeken juist aangemoedigd worden om minder te doen, je meer te richten op één ding, te minimaliseren en je bezig te houden met alleen het essentiële.

Praktische toepasbaarheid

Rick begint het boek anders dan andere boeken over productiviteit. Hij duikt gelijk de diepte in en legt zijn methodiek uit, zonder eerst een theoretisch kader te schetsen. Een bewuste keuze van Rick die wat mij betreft goed uitpakt. Zijn methode bestaat uit slim gebruik maken van je agenda (‘je agenda is heilig, bewaak hem!’) je takenlijst, de wekelijkse review en hoe om te gaan met e-mail. Voor lezers van de klassieker op productiviteitsgebied, Getting Things Done van David Allen, geen onbekende kost. Wat GRIP juist zo sterk maakt, is de praktische toepasbaarheid. Een voorbeeld hiervan is het concept van een accountability partner.

Het wekelijkse half uurtje dat Rick belt met zijn accountability partner is volgens hem de beste tijdsinvestering in de week die je kan doen. In dat gesprek behandelen ze beide een vragenlijst die ze op voorhand al hebben uitgewerkt. Om je een idee te geven wat ze bespreken in dit half uurtje deel ik hieronder de vragenlijst van Rick.

 • Welk kwartaaldoel pak ik aan?
 • Hoe gingen mijn acties afgelopen week?
 • Wat ging afgelopen week goed en waarom?
 • Wat had ik beter kunnen doen?
 • Hoe zorg ik voor balans?
 • Hoe word ik een betere partner en betere vader?
 • Wat zijn mijn concrete acties voor volgende week?

Wekelijks gesprek

In mijn eigen wekelijkse gesprek met mijn accountability partner gebruiken we nu nog een versimpelde variant. We hebben voor verschillende thema’s, zoals (mentale) gezondheid, werk en familie/vrienden, doelen opgesteld voor de aankomende drie maanden, waarvan we de voortgang bespreken. Hoe staat het ervoor, hoe loopt het, waarom heb je het niet gehaald of wat ga je eraan doen om het volgende week wel te halen?

Het grote voordeel voor mij van dit wekelijkse gesprek is dat er een bepaalde flow in de week komt. Het biedt mij een bepaalde structuur en de kans om met iemand te delen wat je bezighoudt en waar je tegen aanloopt. Iemand die bewust luistert, vragen stelt en betrokken is. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat je verantwoording moet afleggen. Dit stimuleert en motiveert om voortgang te boeken. Daarnaast kan je ook leren van elkaars doelen en voortgang. Een echte win-win dus.

Hoe vind je een accountability partner?

In het boek GRIP wordt ook aandacht besteedt hoe je nou zo’n accountability partner vindt. Het hoeft ook niet perse een vriend of goede kennis te zijn. Het kan ook iemand zijn uit je zakelijke netwerk waarmee het klikt. Persoonlijk denk ik wel dat het belangrijk is om ongeveer op één lijn te zitten qua levenshouding, anders ga je waarschijnlijk tegen de gesprekken opkijken terwijl het juist leuk en inspirerend moet zijn.

Het is bijzonder hoeveel waarde je kan halen door wekelijks wat tijd te reserveren om samen doelen door te nemen en inspiratie te delen. Mocht je nog niet bekend zijn met dit concept, dan lijkt mij het experiment waard!

4 gedachten over “Professioneel aanmoedigen

 1. Hallo Dirk,

  Ik ben benieuwd of je nog steeds je wekelijkse gesprek hebt met je accountability partner? Mij lijkt het ook wel wat, maar veel goede ideeën/ acties stoppen bij mij naar een paar weken…

 2. Hallo Dirk,

  Leuk om te lezen dat je werkt met een accountability partner. Ik vroeg me af of je dit nog steeds wekelijks doet en of je er beter in slaagt je doelen te bereiken?

  Groet, Maurice

  1. Hi Maurice,

   In de vakantie heeft het even stil gelegen, maar we gaan dit weer oppakken. Een tip, zorg ervoor dat je duidelijke, maar vooral ook ambitieuze doelen stelt. Ik merk dat bij ons vooral in begin ging om gewoontes en routines die we bespraken, maar dat begint te vervelen na een paar gesprekken 😉

   Bedankt voor je reactie!

   Groeten Dirk Jan

Geef een reactie