Waarom leren geen geld hoeft te kosten

 

Mijn vrouw (het blijft wennen om dit te zeggen, wij zijn pas sinds september getrouwd) is net begonnen aan een vierdaagse training procesmanagement. De eerste dag was ‘leuk’ en ‘interessant’, maar ‘veel wist ze natuurlijk al’ en het ‘leukste was om mensen van andere bedrijven te ontmoeten’. ‘Het boek wat bij de training zit is overigens ook wel interessant’.

Het zijn uitspraken die je wellicht bekend in de oren zullen klinken. Zelf kwam ik regelmatig teleurgesteld terug van trainingen of cursus. Meestal had ik niks nieuws geleerd, maar was het meer een bevestiging van wat ik al wist. Vaak vulde ik dan ook in op het evaluatieformulier dat het ontmoeten van medecursisten het meest waardevol was van de training.  Zonde van het geld en van de tijd zou je zeggen.

Informeel leren is het alternatief wat mij betreft en nog te veel onderbelicht. Hoe vaak hoor je niet om je heen dat een ontwikkelplan voornamelijk bestaat uit het volgen van een training of cursus? Informeel leren doe je door zelf kennis te vergaren door het lezen van (vak)literatuur, door in gesprek te gaan met vakgenoten, collega’s en zelfbenoemde guru’s en door het bezoeken van congressen en lezingen. De voordelen van informeel leren zijn duidelijk: het is goedkoper, flexibeler, persoonlijker en veel leuker!

Met de komst van het internet en social media zijn de mogelijkheden tot informeel leren oneindig gegroeid. Ik heb een aantal suggesties voor je verzameld die ik zelf toepas:

  • Zoek vakgenoten op via LinkedIn. Nodig ze uit voor een kop koffie of een rondetafelgesprek. Je zal merken dat mensen hier voor open staan om te laten zien hoe ze dingen aanpakken.
  • Volg zogenaamde thought leaders via Twitter en leer van wat ze zeggen, lees wat ze delen en volg dan ook weer personen die zij interessant vinden.
  • Sla interessante artikelen die online tegenkomt op in Pocket, zodat je ze later (ook offline) kan lezen.
  • Bekijk lezingen van boeiende sprekers via TED Talks of YouTube.
  • Bezoek via Meet Up de vele gratis bijeenkomsten over diverse onderwerpen. Bij het inschrijven zie je wie de bijeenkomsten ook gaan bezoeken, dat kan weer goed zijn voor je netwerk.
  • Volg één van de talloze gratis online curssusen en how-to video’s om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Een goed voorbeeld om bijvoorbeeld te leren programmeren is Code Academy.
  • Wordt lid van een online community rondom je interesse en leer van vragen waarvan je ze zelf nog niet gesteld had. Zo heb ik weet ik sinds kort via het OnePlus forum hoe ik mijn toestel moet rooten.
  • Ga eens een dagje werken bij Seats2meet, waar je op verschillende plekken in Nederland mensen kan ontmoeten, kennis kan delen en je zelf kan laten inspireren. Je werkplek betaal je met sociaal kapitaal: het enige wat je hoeft te doen is openstaan voor toevallige ontmoetingen.
Zoals je ziet gaat het bij bovenstaande voorbeelden vooral om eigen initiatief om kennis op te doen. Zorg dat je bij blijft in deze wereld die steeds sneller verandert. Weet wat voor een ontwikkelingen er in de buitenwereld allemaal spelen, blijf digitaal vaardig zodat je niet obsolete raakt. Blijf leren. Om in de woorden van Jan-Henk Bouman (trendverkenner en innovator) te spreken: ‘wat je ook doet, wordt geen slak’.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met informeel leren en kennis tot je nemen. Hoe doe je dat en heb je misschien tips? Deel je ervaringen hieronder. 

Geef een reactie